Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I morse framträdde Kinneviks nye supersäljare Anders Borg på Google Sessions, en serie seminarier med fokus på internets roll i samhällsutvecklingen och ekonomisk tillväxt.

Den tidigare finansministern är en superstjärna som Kinnevik säkert kommer ha god nytta av. Hans energi och entusiasm är smittsam och hans ”reklampaus” i föredraget om hur fantastiskt Kinnevik är ledde säkert till aktieköp.

Han gjorde två inhopp i den svenska politiska debatten.

För det första underströk han med stor kraft vikten av att den svenska arbetsmarknaden blir mer flexibel i en tid då stor omställning väntar – oavsett vad arbetsmarknadens parter må tycka om saken.

För det andra talade han om de entreprenörer som nu driver de mest framgångsrika, nystartade IT-relaterade företagen. De vill bli delägare i sina företag. De kommer från företag som erbjuder hög lön men inte delägarskap. Optionsbeskattningen måste vara i nivå med kapitalbeskattningen var hans poäng.

Detta är inga nya insikter. Alliansen gick till val 2006 på en plattform med ett utlovat Globaliseringsråd som kom att tänka i sådana banor. Men Anders Borg såg till att just sådana framåtsyftande idéer lades i en låst byrålåda.

I publiken i morse såg jag professor Pontus Braunerhjelm som var Globaliseringsrådets huvudsekreterare. Undras vad han tänkte… Han har nu nytänkaruppdrag från Löfvenregeringen. Undras om det går bättre denna gång…?

Andrew Wycoff från OECD var seminariets andre talare. Han kom onekligen något i skymundan för det borgska skådespelet. Men jag noterade en viktig poäng i hans presentation. Han varnade för det han kallade ”regulatory incumbency” dvs att regleringssystemet styrs av etablerade aktörer och gamla föreställningar.

Jag tror det inte minst gäller på skatteområdet och undrar om kombinationen mellan Skatteverkets GD Ingemar Hansson och hans tidigare överdirektör Magdalena Andersson är en bra kombination för framåtsyftande tänkande.

Wycoff uttryckte oro för att IT-regleringarna i Europa är så föga koordinerade. Han önskade en gemensam reglering för IT inom EU. Den entusiastiske Borg invände. Varför bry sig om lilla, bakåtsträvande Europa när det finns en global värld där ute med fantastiska, globala marknader i Asien och Afrika.

Go global ! var hans maning.

Undras hur många svenska politiker som tänker så… Men jag såg åtminstone en politiker i publiken som nog har lätt för nytänkande: Aron Modig, KD-riksdagsman med förflutet på mycket framgångsrika Klarna.

Men det behövs fler för att vända den politiska kurs Sverige just nu är inne på.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar