Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Private Equity-företaget EQTs VD Thomas von Koch skriver intressant och sakligt på DI Debatt idag. Han hänvisar i artikeln till en genomgång som gjorts av status för EQTs svenska bolagsförvärv fem år efter att EQTs ägande avslutats.

En av de vanligaste angreppspunkterna mot riskkapitalbolag som ägare är att vi är kortsiktiga och vinstfixerade, och därför inte kan bygga långsiktigt hållbara verksamheter. Vi känner inte alls igen oss i den beskrivningen – EQT är en ansvarsfull ägare som brinner för att utveckla företag och göra gott i de samhällen där vi verkar! Det behövs uppenbarligen ännu mer fakta för att få en balanserad bild av hur riskkapital kan utveckla samhället.

Med det som bakgrund har vi genomfört en studie av hur det gått för de 22 svenska bolag som EQT ägt och sålt sedan starten 1994. Alla siffror är hämtade från årsredovisningar via Bolagsverket. Vi undersökte vinst, omsättning och antal anställda under de fem år som följde sedan EQT sålt bolaget. Det visade sig att i genomsnitt hade vinsten årligen ökat med 6 procent, omsättningen med 9 procent och antalet anställda med 8 procent efter vårt ägande.

Jag tror dessa fakta är helt okända för de flesta politiker som deltar i hetsen mot ”riskkapitalet”. Tyvärr gäller det ju även borgerliga politker som Anders Borg och Jan Björklund vars insatser verkligen komplicerat den pågående debatten.

Den debatten handlar i och för sig om en mycket liten del av private Equity-engagemanget i Sverige dvs det som avser s k välfärdsföretag. Men i praktiken drabbar debatten mycket bredare.

Thomas von Kochs artikel är mycket lugnt och sakligt formulerad. Kanske kan den bidra till att kunskapen ökar om vad det handlar om ? Men man ska ju inte glömma bort att för de som mest energiskt driver debatten – Vänsterpartiet och vänsterfalangen inom socialdemokratin – handlar det om ideologi och inte om sak. Man vill på sikt avskaffa marknadsekonomin och skapa en ekonomisk ordning där privata företag inte har någon roll. Den debatten måste också någon ta.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar