Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Nyligen gick Kjell Jansson i pension. Han har varit VD i Svensk Energi men har en gedigen bakgrund i regeringskansliet.

Dagens Industri publicerade i papperstidningen en kortversion av en intervju som gjorts med Jansson i DIs specialbilaga om energi. Jag kan inte låta bli att berätta lite om vad Jansson nu säger när han inte längre behöver ta hänsyn till annat än sanningen.

Han säger att han har mycket svårt att förstå är att man i ett väldigt koldioxidsnålt system – baserat på kärnkraft, vattenkraft och bioenergibaserad kraftvärme – inför extremt stora subventioner till sådant som inte tillför något alls i ett klimatperspektiv. I klartext: vindkraften.

Han nämner hur hans tidigare kolleger på finansdepartementet varnat för att göra energiområdet till ett nytt subventionsstyrt system, på det sätt som jordbruket blivit.

”Till slut krackelerar ett sådant system. Människor lockas att satsa på något som inte är hållbart. Jag ägnade på finansdepartementet mycket tid åt avvecklingen av subventionerna till varvsindustrin. Det var en oerhörd omställning och en mycket smärtsam sådan.”

”Inget subventionsstött system överlever. Meu nu har man infört subventioner som energimarknaden inte behöver och som inte behövs av miljöskäl. ”

”Intrycket blir att politikerna egentligen inte tycker att klimatfrågan är viktig. Man är fånge i en liturgi. Man tror att man måste säga vissa saker, som en bekännelse i kyrkan. Men det man säger är inte bra för saken.”

Han sammanfattar läget i Sverige idag:

Pragmatismen har förlorat och populismen vunnit mark. Man bekymrar sig mer om vad som skrivs i media än om vad som faktiskt skapar välfärd.”

”Jag förstår inte riktigt att politikerna vågat låta energipolitiken urarta så.”

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar