Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Idag presenterades LO-rapporten ”Modellen som klev ut genom ett fönster – om globaliseringen och den svenska modellens framtid” författad av LO-juristen Claes-Mikael Jonsson och den tidigare LO-utredaren Ingemar Lindberg.

Presentationen skulle egentligen ha ägt rum i en möteslokal för tjugo personer men på grund av det stora intresset hade arrangemanget flyttats till Unionens stora hörsal som samlat ca 300 personer. Fullsatt !

Det bästa med rapporten var titeln. Rolig, intresseväckande. Men rapportens innehåll levde inte upp till kreativiteten i titeln.

LO ska på sin nästa kongress (16-20 juni 2016) presentera ett samlat dokument om ”Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik”. Kongressen äger alltså rum efter nästa stora avtalsrunda, vilket kanske kommer ge upphov till en del spänningar mellan ett dokuments övergripande analys å ena sidan  och konkreta erfarenheter från vintern/våren 2016 å den andra.

Presentationen idag bestod av ett panelsamtal med författarna kompletterade av en mycket prominent kvartett kommentatorer: Irene Wennemo (statssek, arbetsmarknadsdep), Anders Weihe (förhandlingschef Teknikföretagen), Susanne Ackum (tidigare statssek åt Anders Borg) och Sverker Gustavsson (professor statskunskap).

Ackum inledde med att konstatera att Sverige är ett lösningsorienterat samhälle. Det ligger en del i detta, men många som resonerar kring Sverige glömmer bort att vi också under hela 1900-talet i omgångar hade mycket skarpa politiska konflikter – stora strejker, införandet av MBL över huvudet på parterna,  löntagarfondsstriden etc. Så detta med det lösningsorienterade, av tillit fyllda samhället är verkligen inte något man ska ta för givet.

Den svenska modellen måste, som Ackum så korrekt konstaterade, ”leverera lösningar på dagens problem annars dör den”. Där tog egentligen diskussionen slut. Vad som därutöver sades var främst kompletterande kommentarer.

Anders Weihe konstaterade att den centrala frågan är att vidmakthålla eller förbättra konkurrenskraften i svensk ekonomi: ”Vi har inte råd med egendomligheter. Vi har inte en stabil lönebildning utanför industrin. De inhemska parterna har glömt 70- och 80-talens elände.

Den stora utmaningen för LO-kongressen 2016 ter sig, menar jag, vara att göra LO och dess medlemsförbund relevanta som lösningsleverantörer. Facit kommer finnas när LO möts i juni 2016.

Det är dock, menar jag, intressant att se hur LO satsar stort och ambitiöst på detta utredningsprojekt.

Gör Unionen/PTK, SACO eller för del delen TCO (som inte sysslar med avtalsfrågor) något liknande ?

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar