Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I Pakistan och Nigeria mördar talibaner sjukvårdspersonal som arbetar med att poliovaccinera barn.

I Kalifornien har en mässlingsepidemi spritts från Disneyland i Los Angeles vilket satt fokus på diskussionen om föräldrars rätt att förvägra sina barn vaccinationsskydd.

I dagens New York Times finns en intressant infallsvinkel på frågan.

Föräldrarna till ett cancersjukt och därför mycket infektionskänsligt barn kräver att alla barn i pojkens skola ska vara mässlingsvaccinerade.

In the latest salvo in the vaccination wars that have shaken California since a measles outbreak originated at Disneyland last month, the father of a 6-year-old boy with leukemia has asked the superintendent of his Marin County school district to keep unvaccinated children out of school.

“I respect people’s choices about what to do with their kids, but if someone’s kid gets sick and gets my kid sick, too, that’s a problem,” said the father, Carl Krawitt of Corte Madera, Calif., whose son, Rhett, was found to have leukemia in 2010. “What we need to do, for all our children, is increase the herd immunity.”

Rhett is in remission now, but four years of chemotherapy have left him vulnerable to infection and unable to be vaccinated. Until his immune system strengthens, his best protection from infectious diseases is the so-called herd immunity of a community where almost everyone has been vaccinated.

But he lives in a part of the Bay Area where an unusually high number of parents refuse vaccinations for their children. Over all, about 7 percent of the children at Rhett’s school, Reed Elementary, are unvaccinated — a rate that is higher than the statewide average but far lower than at some other schools in the county, where fully half of the students are not vaccinated, according to Dr. Matt Willis, the county health officer.

Till bilden hör att Marin County hör till Kaliforniens mest välbeställda kommuner så det är inte fattigdom som motiverar föräldrarna som förvägrar sina barn vaccination.

NYT

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.