Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag lyssnade nyss på dagens podcast från  The Spectator  The View from 22 och kunde där i kommentaren till det grekiska valet med glädje notera att man där inte bara pekade på eventuella konsekvenser i spansk politik av valresultatet (och kommande diskussioner om Greklands stora statsskuld) utan även lyfte fram Finland.

Finlands regering har en mycket negativ attityd – för att uttrycka saken försiktigt – till att avskriva grekiska skulder.

Hufvudstadsbladet:

Stubb: Vi efterskänker ingenting

Omvärlden måste respektera Greklands demokratiska valresultat, och Grekland måste respektera sina avtal med omvärlden, säger Finland statsminister Alexander Stubb.

Finlands regering är inte beredd att avskriva de grekiska skulderna. Däremot är det fullt möjligt att omförhandla stödprogrammet och lånevillkoren, och till exempel förlänga återbetalningstiden.

– Inga finländska skattebetalare kommer att förlora en cent, sade han.

– Vi håller oss till överenskommelsen. Det är inte rätt om finländska skattebetalare ska betala för grekisk stimulanspolitik. Vi kan ändå fortsätta förhandla om låneprogrammen, men vi ska minnas att villkoren redan är mycket flexibla. Det finns inte utrymme för att omförhandla villkoren radikalt.

Stubb betonade i omgångar att Finland inte kan tänka sig att Grekland skulle slippa betala tillbaka en del av lånet.

– Vi ska minnas att hela krisen började med att man inte höll sig till överenskommelser.

Stubb är också fullt övertygad om att följden av det grekiska valresultatet blir en valfråga i Finland – om inte annat så blåser Sannfinländarna upp europolitiken.

Stubb

Det är riksdagsval i Finland i april. Finland har mycket svåra ekonomiska problem och politisk turbulens ska verkligen inte uteslutas i synnerhet om bilden blir att finländska skattebetalare ska betala för grekiska synder.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.