Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag har tillbringat huvuddelen av januari i USA. Man möter en del frågor kring hur det egentligen ska gå för Europa framöver. Idag läste jag en kommentar signerad George Friedman som är grundare av och chef för Stratfor, ett företag i Austin, Texas som arbetar med säkerhetspolitiska analyser och som fick sitt genombrott i samband med Kosovokriget.

To even speak of war in Europe would have been preposterous a few years ago, and to many, it is preposterous today. But Ukraine is very much a part of Europe, as was Yugoslavia. Europeans’ confidence that all this is behind them, the sense of European exceptionalism, may well be correct. But as Europe’s institutions disintegrate, it is not too early to ask what comes next. History rarely provides the answer you expect — and certainly not the answer you hope for.

Stratfor

Friedman har f ö precis i dagarna publicerat boken Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe

Förra året innebar en hel del läsning av böcker om första världskrigets utbrott. Åtskilliga kommentatorer resonerade om skillnader och likheter mellan 1914 och 2014. Ibland såg jag citat av den brittiske hovpoeten Robert Bridges hyllning av det förestående kriget:

THOU careless, awake!Thou peacemaker, fight!Stand, England, for honour,And God guard the Right! Thy mirth lay aside,They cavil and play,The foe is upon thee,And grave is the day. The monarch Ambition Hath harnessed his slaves; But the folk of the Ocean Are free as the waves. For Peace thou art armed Thy Freedom to hold: Thy Courage as iron,The Good-faith as gold. Through Fir, Air, and Water Thy trial must be: But they that love life best Die gladly for thee. The Love of their mothers Is strong to command; The fame of their fathers Is might to their hand.

Much suffering shall cleanse thee; But thou through the flood Shalt win to Salvation,To Beauty through blood.

Så poetiskt uttrycker sig väl idag knappast de som inte tycks se något stort problem med ett nytt europeiskt storkrig….

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.