Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I en debattartikel i Aftonbladet idag förklaras sambandet mellan marknadsekonomi och välfärd. Det kan tyckas som självklarheter, men det är alldeles uppenbart att tidsandan kräver att detta upprepas många gånger. Av många.

Dagens skribenter är Börje Ekholm, vd Investor, Tomas Nicolin, ledamot i bland annat styrelserna för Nordstjernan, SEB och Nobelstiftelsen, Meg Tivéus, ledamot i bland annat styrelsen för  Swedish Match och vice ordförande Styrelseakademien. samt Michael Treschow, ordförande Unilever.

Konkurrens och vinstkrav har genom historien varit den bästa drivkraften för innovation i alla branscher. Det skapar drivkrafter att använda resurser effektivt och kopiera lyckade exempel. Därmed blir nya, bättre idéer och uppfinningar hela tiden tillgängliga för fler. Konkurrens är också effektivt för att slå ut aktörer som inte håller måttet. Är det inte precis detta välfärdssektorerna behöver för att klara framtidens utmaningar och utveckla kvaliteten i välfärdstjänsterna?

Nu väntar en ny valrörelse. Alla vi som inser och bejakar värdet av fri företagsamhet har därmed en ny möjlighet att tålmodigt förklara vinstens betydelse både för ett blomstrande näringsliv och för en effektiv offentlig sektor.

Aftonbladet

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar