Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag ser på twitter att socialdemokraterna försöker använda den så kallade pensionärsskatten som räddaren i nöden inför budgetomröstningen i veckan som kommer.

Jag skrev om detta ämne – ”pensionärsskatten” – för ett tag sedan och fick massor med mejl. Här är ett av dessa. Det skickades ursprungligen till Skattebetalarna:

Jag måste säga att jag skäms när jag tar del av Sunt Förnuft nr 1/2014 tema ”Pensionärssmällen”. Jag har alltid trott att jag var medlem i en seriös förening med en tidning som inte försökte mäta sig med kvällspressen i populism.

Citat 1: ”Pensionärer har inte gynnats lika mycket av samma skattelättnader som löntagare”. Samtidigt visar ni ett intressant diagram på sidan 14 som tydligt visar att såväl ”pensionärer” som ”löntagare” under samtliga år från 2006 fått rejäla skattesänkningar – något som alla borde glädjas åt! Problemet är att ni inte klargör att vad det är som påverkat skattelättnaderna.  För ”pensionärer” (jag förutsätter då att ni menar personer över 65 år som huvudsakligen får sin inkomst från pensioner) har man höjt grundavdragen (58 500 kr för en person född 1937 mot 28 200 kr för en ”löntagare” född 1970. Båda exemplen avser inkomståret 2013, vid en årsinkomst på 200 000 kr.) Kolla gärna på Skatteverkets förnämliga skatteuträkningsprogram! Dessutom är skattereduktionen högre för den ”pensionär” som har arbetsinkomster jämfört med den som inte fyllt 65 år! Faktum är att vi pensionärer betalar lägre skatt än övriga! Inte tvärtom som många tycks tro.

Vad ni menar är förstås att man inte får skattereduktion för andra inkomstslag än inkomst av arbete, oavsett om man fyllt 65 år eller ej. Och man kan förstås diskutera effekterna av ”jobbskatteavdragen”,  men även om socialdemokraterna  kommer i regeringsställning så blir troligen dessa skattereduktioner kvar. Det finns flera anledningar till att man ger skattereduktioner just till dem som förvärvsarbetar och inga andra, och även om effekterna kan vara svåra att kvantifiera är nog de flesta överens om att fler kommit i arbete. Och vad är ert förslag? Att avskaffa skattereduktionerna? Att utvidga dem att gälla alla inkomstslag, även kapitalinkomster?

Citat 2: ”Pensionen är ju lön som de som jobbar avstått för att ta ut senare”. Många tror ju att man under sitt förvärvsarbetande liv betalar in pengar till något slag av fond varifrån man sedan hämtar ut de inbesparade beloppen. Så är det ju inte: det är mina förvärvarbetande barn (och alla andra förvärvsarbetande födda efter 1948) som via skattsedeln betalar in de pensionsavgifter som används för att löpande betala de allmänna pensionerna för mig och alla andra ”pensionärer”! Förr skedde detta av ren välvilja inom familjen eller socknen, numera har man ett rikstäckande system med ”pensionspoäng” som ger personer över 65 år rätt att kräva dessa pengar från den arbetande generationen. Och så måste varje hållbart pensionssystemvara konstruerat för att fungera. Visserligen kan var och en spara pengar t.ex. i försäkringsbolag som sedan försöker placera pengarna på ett sådant sätt att de ska finnas kvar – och helst ge avkastning –  även efter 50 år eller mer. Men de allmänna pensionerna är inte ”uppskjuten lön”.

Okunnigheten bland allmänheten är stor både om skattesystem och pensionssystem – man kunde hoppas på att Skattebetalarna skulle ägna mer tid åt att förklara och undervisa än att bedriva populistiska kampanjer. Man kunde hoppas att Skattebetalarna hade fångat upp den spirande debatten om behovet av en helrenovering av vårt skattesystem som blivit allt mer ogenomträngligt och lappat. Kapitalvinstbeskattningen vid försäljning av villafastigheter borde föranleda förslag liksom skatt vid försäljning av värdepapper. Problemen med olikheter i beskattning av inkomster av  arbete och inkomster av kapital, problemen med olika skattesatser och skattesystem i ett allt mer integrerat EU…. Ja, det finns många angelägna områden inom beskattning som borde få företräde framför ren och skär populism.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar