Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Politiken berättar om en ny opinionsmätning som gör Dansk Folkeparti till landets största parti. Marginalen är visserligen liten men….:

For første gang bliver Dansk Folkeparti nu målt i en megafonmåling til at være Danmarks største parti.

I sommer var partiet tæt, men blev trumfet af Socialdemokratiet. Men nu står partiet i en historisk måling til at være større end både Socialdemokraterne og Venstre.

Dansk Folkeparti smyger sig forbi Venstre i målingen og indtager en førsteplads blandt partierne med 37 mandater svarende til 21,2 % af stemmerne.

Til sammenligning har Venstre 20,9 % af stemmerne. Det er inden for den statistiske usikkerhed, men ikke desto mindre er det første gang, Kristian Thulesen Dahls parti er størst i en måling. Socialdemokratiet indtager tredjepladsen med 19,8 % af stemmerne.

DFs smarte partiledare Thulesen Dahl gör i Politiken en tänkvärd kommentar:

»Det vigtigste for os er, hvor meget at vores politik vi kan få gennemført. I forhold til at gå i regering eller ikke gå i regering, så er det jo det, det handler om. Hvor får du mest indflydelse. SF kom galt af sted ved at gå i regering. De gik målrettet efter ministerposterne og gav køb på det politiske. Vi vil gerne vende den om. Vi vil gerne have den politiske indflydelse. Det afgørende er ikke de ministerposter.”

DF drar inte minst väljare från missnöjda ”bidragsmottagare” som övergett det socialdemokratiska partiet. Dvs samma väljargrupp som SD siktar på i Sverige. De som tror att valets övergång från M till SD är ett tecken på att SD blivit ett borgerligt parti har inte enligt min mening förstått vart SD siktar.

Att jämföra SD med DF är dock orättvist mot DF som inte har sina rötter i rasistiska BSS (Bevara Sverige svenskt). DF är likt Fremskrittspartiet i Norge i grunden ett renodlat populistparti. Men DF är i särklass Nordens mest framgångrika populister vid sidan av Sannfinländarna i Finland. Hur det går för dem framöver får vi se i riksdagsvalet som kommer hållas senast den 16 april nästa år.

I Danmark är det val till folketinget senast den 15 september nästa år. Med dagens siffror skulle DF kunna kräva mycket av en ny borgerlig Venstreledd regering utan att gå in i en sådan. Regeringsmakten har ett högt pris som danska SF fick erfara.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar