Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Fröet till dagens IFN såddes vid ett möte 1934 mellan den legendariske ASEA-chefen Sigfrid Edström och den socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson. Per Albin antydde for Edström att industrin inte gav arbetarrörelsen tillräckligt debattmotstånd i form av en argumentation byggd på väl underbyggda och objektiva analyser. Edström förstod hans ord, och började propagera för att näringslivet skulle inratta en utredningsbyrå med skolade nationalekonomer och hög grad av oberoende byggd på vetenskaplig grund.

Så inleds professorerna Benny Carlssons och Mats Lundahls bok ”Ett forskningsinstitut växer fram” som lanseras i morgon då IFN – Institutet för näringslivsforskning som tidigare hette IUI, Industrins utredningsinstitut – firar sina första 75 år.

SAF-chefen Gustaf Söderlund argumenterade på detta sätt för IUIs tillkomst:

Om industrin lägger sig till med partipolitisk propaganda, som icke kan undgå att här och var bliva inobjektiv, förespeglande, hållningslös och bedräglig, så riskerar den att förlora även det inflytande, som objektiv bevisföring dock alltid besitter i ett demokratiskt samhälle.

Fackföreningsrörelsens institut för ekonomisk forskning FIEF bildades 1985 men 2005 fattade LO beslutet att inte anslå några mer pengar till FIEF varefter institutet lades ner 2006.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.