Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Så här skrev jag nyss:

Hur kunde det gå så här illa ? Jag möter varje dag bekymrade medborgare som tar del av den nya ”regeringen” i landet och staden har för planer (numera kallade ”ingångsvärden”).

Jag har ett kanske något förenklat svar, men det verkar som det tröstar en del.

Allt är Claes de Faires fel.

Om ni inte läser tidskriften Resumé kanske ni inte känner till den ansvarige för allt elände.

Den 23 november 22  2013 jublade Margret Atladottir, på vänsterbloggen Politism över att ”reklamtidningen Resumés chefredaktör Claes de Faire vill inte ha 600 kronor mer i plånboken”. de Faire hade skrivit ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. ”Jag vill inte ha ytterligare en skattelättnad. Jag är nöjd nu. ”

de Faire var tidsandan. Inte bara på Söder. Nu var det i stället skattehöjningar och FI som gällde. Vi hade det så bra att det inte spelade någon roll vilket parti man röstade på. ”Någonting hade gått sönder” – oklart vad, men vad spelade det för roll ? Incitament till jobb – nej tack.

Nu sitter vi där.

Nu strömmar mejlen in  om att jag missat en viktig poäng. Kort efter Resumékrönikan hösten 2013 kom detta på sajten Rödgrön röra:

För bara några veckor sedan delade Claes bolag Claes de Faire AB ut 110 000 kr till honom som ägare. Bara 22 000 kr i skatt!

Samtidigt ser vi att bolaget inte betalade ut en krona i lön på hela verksamhetsåret. Hade Claes tagit ut sina pengar som lön istället för utdelning hade skatten väl blivit 55 000 kr för honom på samma belopp?

Det blir alltså 2750 kr lägre skatt varje månad 2013 tack vare Claes val av utdelning istället för lön.

Att Cleas de Faire är nöjd denna höst bygger på förmånlig entreprenörsbeskattning av sidoinkomster. De reglerna är inte utformade med sådana som honom i åtanke – men han utnyttjar dem.

Kanske känns det nu tråkigt för Claes de Faire att han missade chansen till högre skatt genom att löneskatta? Eller är det egentligen så att han inte vill betala högre skatt än nödvändigt, som de flesta av oss andra?

Vilken osannolik hycklare !

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.