Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Ekonomifakta är en uppdaterad och intressant källa till kunskap. En balanserad och saklig diskussion på temat ”tomt i ladorna ?” avslutas såhär:

 I korthet säger överskottsmålet att vi ska ha ett finansiellt sparande på motsvarande en procent av BNP, mätt över en konjunkturcykel. Sett över en längre period ska vi alltså spara och minska på den offentliga skuldsättningen. Ett motiv till detta är vi på sikt kommer att få en ökad försörjningsbörda med en allt större andel äldre i befolkningen.

Huruvida detta överskottsmål är definierat på ett bra sätt och fortfarande tjänar oss väl är nu föremål för debatt. Likaså råder det politisk oenighet om finanspolitiken under lågkonjunkturen varit alltför expansiv. Något det borde råda större samsyn om är att Sverige står statsfinansiellt väl rustat att möta framtiden. Oavsett om vi väljer att revidera överskottsmålet eller behålla det i dagens tappning är ladorna inte tomma.

Inför morgondagens budgetdiskussioner här en bra sammanfattning:

Ekonomifakta

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar