X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Peter Santesson, som ansvarar för opinionsanalys på Demoskop,  kommentar med sakkunskap och ironi Aftonbladets artikelserie om de exotiska SD-väljarna:

Har man läst en djungelberättelse har man läst alla. Förutsägbarheten är betydande. Detta drag går igen i vildmarksberättelserna om sverigedemokrater. Vilka förklaringar hittade man på dessa avlägsna orter? Att missnöje med invandringspolitiken driver väljare till Sverigedemokraterna kan alla räkna ut. Men SD-väljarna får ett karaktärsdrag till. Det är förvirrade väljare i ”småorts-Sverige” som har en ”känsla av att vara övergiven, inte sedd”. Ett upphittat typiskt väljarexemplar fotograferas och citeras när han säger att ”politikerna skiter i oss här ute”. Man bara väntar på att prillan ska spottas ut. Det är fin dramatik som egentligen bara har ett problem, nämligen valresultatet. I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 801 178 röster. Var bor de väljarna någonstans? Sorry. Orter som Säffle och Sölvesborg är i själva verket inte den typiska miljön. Istället hittar man flertalet, 59 procent, av SD-väljarna i fyra typer av kommuner: storstäder, större städer samt förortskommuner till storstäder och större städer. Det såg i stort sett likadant ut valet 2010. Så trist! Hur kan det komma sig? Helt enkelt därför att det är där det bor folk. Nästan 67 procent av väljarna bor där och riksdagspartierna har sina största väljarbaser i eller nära de större städerna. SD kan nå skyhöga siffror på mindre orter, men eftersom de är små spelar de liten roll för valresultatet. Istället för att åka hem till Sölvesborg skulle man fått en mer relevant bild genom att ta bussen till Solna eller Huddinge. Risken är att Sd-väljarna då inte skulle framstå som fullt lika exotiska.

Skånska Dagbladet

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.