Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Kjell Rautio som är välfärdsutredare vid LOs arbetslivsenhet skriver idag på sin blogg om S+MP+V-överenskommelsen:

 De privata riskkapitalbolag, som tidigare plockat ut miljarder i vinst och skickat iväg dessa pengar till bankkonton i skatteparadis, rensas nu bort. De har inget i välfärden att göra. Den politiska signalen är idag mycket tydlig.

Det är intressant att notera att det LO-förbund där både statsministern och LOs ordförande verkat är den stora politiska förloraren idag.

MPs seger över S i energipolitiken var det första tecknet. Anders Ferbe, IF Metalls ordförande, uttalade sig härom dagen mycket bekymrat om konsekvenserna för basindustrin som sysselsätter många av förbundets medlemmar.

Idag skickas en ny signal riktad mot en grupp företag som betytt mycket för utveckling och dynamik just i de branscher där IF Metall har många medlemmar.

Private Equity-företagen, de s k riskkapitalbolagen, kommer sannolikt att uppfatta de signaler som sänts idag. Sverige blir nu ett mycket osäkrare land att investera i.

Rautios formulering belyser tydligt hur villfarelser styr. De fonder som investerar för sina ägares räkningar har ofta varit skatteskrivna i s k skatteparadis av det enkla skälet att investerarna kommer från olika länder och vill undvika dubbelbeskattning. Vilka är dessa ägare ? Jo pensionsfonder och försäkringsbolag. Även de svenska AP-fonderna. De vill säkerställa de försäkrades intresse. Därför har de varit uppskattade investerare i IF Metalls branscher.

Personer med Rautios politiska perspektiv – eller för den delen Vänsterpartiets – vill inte att sådana kapitalistiska aktörer ska få existera i Sverige.

Det är nu så länge sen Berlinmuren och Sovjetunionen föll att de som står för de idéer som då dömdes ut nu kan uppträda i ny mundering. Minnet är kort.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.