Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Den unge, briljante Adam Cwejman blev inte riksdagsledamot för folkpartiet trots att det var nära, mycket nära. Det kan man beklaga om man mest tänker på den intellektuella kvaliteten i partiets riksdagsgrupp. Men debattören Adam Cwejman har nu fritt spelrum, vilket jag trots allt tror är bäst för nationen.

På sin blogg skriver han om hur han ser på valet:

SD och F! uppfattas som varandras motsatser, å ena sina reaktion och konservatism, å andra sidan total progressivitet och modern radikalitet. Det spelar mindre roll att dessa egenskaper varken är rättvisande eller helt användbara för dessa partier, det viktiga är att väljare uppfattar dem så. Det gör att de som känner sig mest alienerade från den svenska samtidens utveckling kan välja SD och de som vill driva utvecklingen (vilken den nu är) längst kan välja F!.  

Identitet och förhållningssätt till 00/10-talets samhällsförändring är a och o i denna nya  konflikt. Få väljare födda på 80-talet eller 90-talet bryr sig om 1900-talets stora konfliktlinje som gick mellan kommunism/kapitalism och Sovjet/Väst, dvs. främst frågan om individens relation till staten. Konflikten är postmaterialistisk och kommer, om den står sig, förändra svensk politik än mer i framtiden än vad den redan gjort. Helt enkelt eftersom all tidigare politisk konflikt i Sverige handlar om ekonomiska och fördelningspolitiska skiljelinjer mellan väljarna.

Om han har rätt så kommer de närmaste åren att bli ganska omvälvande. Hur ska arbetsmarknadens parter 2016 kunna hantera denna postmaterialistiska era ? Hur ska alla andra partier – dvs förutom SD och F! – agera i de olika debattfrågor som kommer att dyka upp framöver ?

Cwejman skriver ju försiktigtvis ”om den står sig”, men det är väl egentligen bara en enda sak som kan leda till att denna framtidsbild inte blir så dominerande – och det är att det svenska samhällsklimatet i ökande utsträckning får upp ögonen för att välståndet ytterst är kopplad till ekonomin. Postmaterialismen är kopplad till en outtalad Joakim von Anka-attityd: vi har råd med allt vi gillar.

I verkligheten kommer det förr eller senare behövas mycket tuffa avvägningar. Den som då kan förklara detta på ett övertygande sätt borde ha framtiden för sig.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar