X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att föreslå en lagstiftning om kvotering i de börsnoterade företagens styrelser. Detta kommer bli verklighet 2016 om andelen kvinnor då inte uppgår till minst 40 procent, meddelar Ekot:             

– Det är viktigt att ta tillvara den kompetensen som finns hos alla kvinnor, också att den tas tillvara i bolagsstyrelserna, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Det är många som bidragit till denna stollighet. Även borgerliga politiker som Anders Borg och inte minst en hel del politiskt korrekta människor från näringslivet.

Få frågor är annars enklare att reda ut än just denna.

1. Alla företag är olika. ”De börnoterade företagen” är inte i någon rimlig mening ett kollektiv. Alla företag har olika ägare och det är dessa ägare som utser lämpliga styrelser. Om politikerna ska ta över den uppgiften så är frågan varför ägarna över huvud taget ska utse styrelser.

2. ”Den kompetens som finns hos alla kvinnor”, säger Andersson. Det vill säga att vilken kvinna som helst kan av politikerna placeras i ett börsbolags styrelse. Det korrekta förhållandet är att precis som att alla börsföretag är olika är också alla kvinnor olika.

I denna debatt – i vårt land, i vårt västra grannland ”den sista Sovjetstaten” och så vidare – handlar det om oförståelse för hur marknadsekonomin fungerar.

Bolag med bra styrelser har bättre utsikter utvecklas positivt än bolag med dåliga styrelser. Bra/dåligt kan ha många olika aspekter men det är en ren lögn att könsfördelning spelar någon roll.

Marknaden löser problem – oavsett vilka de är – bättre än lagstiftare.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.