X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I samband med att USAs justitieminister Eric Holder härom dagen meddelade att han kommer att lämna sin post har debatten ånyo börjat om varför Obama-administrationen underlåtit att driva mål mot de personer i de stora finansiella företagen som gjorde sig skyldig till den brottsliga verksamhet som ledde till den stora finanskrisen 2008.

Idag skriver NYT-kolumnisten Joe Nocera om detta:

None of the top executives from any of the major firms were indicted. Indeed, according to an article in The New York Times Magazine in May, only one executive of any kind — a mid-level executive with Credit Suisse — has gone to prison as a result of his actions during the financial crisis. The notion that he’s the only one who committed a crime in the mortgage-crazed run-up to the financial crisis is, quite simply, implausible.

Igår hette det på NYT:s Dealbook:

Mr. Holder was the fourth-longest-serving attorney general. He came into office as the financial crisis fueled a widespread perception that the real culprits – corporate executives – were not being held accountable. Thus, his record in the field of white-collar crime will be judged largely in light of how the Justice Department responded to the crisis.

Betydligt mera spektakulära är avslöjandena om vilken makt Goldman Sachs har över makthavarna i Washington DC.

Michael Lewis skrev på Bloomberg View härom dagen om  Carmen Segarra som arbetade för Federal Reserve med att övervaka Goldman Sachs. Hennes kritik ledde till att hon med tiden avskedades från Fed , men nu har hon till några undersökande journalister överlämnat 40 timmar tidigare okända, men avslöjande bandinspelningar. Inspelade i hemlighet. Lewis om dokumentären om henne:

  I’ve never met Segarra, but she comes across on the broadcast as a likable combination of good-humored and principled. ”This American Life” also interviewed people who had worked with her, before she arrived at the Fed, who describe her as smart and occasionally blunt, but never unprofessional. She is obviously bright and inquisitive: speaks four languages, holds degrees from Harvard, Cornell and Columbia. She is also obviously knowledgeable: Before going to work at the Fed, she worked directly, and successfully, for the legal and compliance departments of big banks. She went to work for the Fed after the financial crisis, she says, only because she thought she had the ability to help the Fed to fix the system.

Lewis sammanfattar:

You sort of knew that the regulators were more or less controlled by the banks. Now you know.

Radiodokumentären finns här:

ThisAmericanLife.org

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.