X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I valrörelsens slutskede förde Göran Hägglund fram förslaget om att förstatliga landstingssjukvården. Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstod hur KD resonerade, men felet kan helt och hållet varit mitt. Jag var helt enkelt inte så intresserade av borgerlig förstatligandepolitik.

Men under helgens besök i Luleå tror jag att jag började förstå det som Hägglund kanske ville uppnå.

Norrbottens sjukvårdsparti fick 25 % av rösterna i landstingsvalet och sitter även i en rad av kommunfullmäktige. Deras agenda är att bibehålla en otidsenlig och allt annat än rationell sjukhusstruktur i detta stora län.

Det slog mig att om försvaret varit styrt av landstingen skulle vi haft alla regementen kvar. Nu är det bypolitiken som styr sjukvården.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.