X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I Morgenbladet skriver professor Grete Brochmann om den svenska invandrings- och integrationsdebatten. Brochmann var ordförande för den stora norska statliga utredningen om invandringens kostnader som blev klar 2011.

”Intressant nog visar det starkt anti-nationalistiska Sverige en nationell arrogans inför alla andra sätt att hantera invandring på. (—) Kanske blir debattklimatet nu öppnare, kanske blir det förlamat av polarisering. (—) Bland de få undersökningar som finns om hur invandrarna själva trivs i sina respektive nya hemländer är det lite som tyder på att ’snälla’ Sverige kommer bättre ut än ’elaka’ Danmark.”

Brochmann avslutar med en öppen fråga om Sverige kanske klarar av att bevara något av den hedervärda humanismen i mötet framöver med en mer självsäker högerpopulistisk opposition. Men det kommer, menar hon, sannolik att kräva en tuffare reglering av invandringen, en öppnare diskussion om de vanliga medborgarnas framtidsoro och inte minst en fördelningspolitik som inte offrar de svagaste svenskarna (nya och gamla) på de öppna hjärtanas altar.

Detta är några klipp ur en längre, läsvärd essä som inte låter sig inrangeras i den svart/vita debatt vi sett och ser så mycket av.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.