X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Anders Lindberg skriver idag på DN-debatt om att det är dags att begrava löntagarfondsspöket.

Eftersom jag var aktiv i löntagarfondsdebatten då det begav sig kan någon hävda att det är nostalgi som gör att jag hävdar att det är ett högeligen nyttigt spöke, som förhoppningsvis ska fortsätta vara en allvarsam påminnelse om hur ett dynamiskt svenskt näringsliv inte kan se ut.

Själva föreställningen om långsiktigt ägaransvar bygger på en misstro mot marknadsekonomins dynamik. Det kan te sig önskvärt i ögonblicket att ”skydda” den ena eller den andra storföretagsföretagsledningen från marknadsekonomins dynamik, mot otåliga ägare som kräver att företagsledningen ska vässa sig och som annars är beredda att låta nya ägare ta över.

Det är så välstånd skapas.

Det viktiga är att nya företag kommer till, att de kan utmana etablerade bjässar utan att dessa skyddas av ointagliga miljarder pensionspengar.

Låt löntagarfondsspöket leva annars är vi snart åter i Statsföretag AB eller andra vilsna försök att skapa skyddsmurar för trötta företagsledningar.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.