X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Olle Wästberg skriver i sitt nyhetsbrev om sin syn på den kommande regeringen:
I ett klassiskt uttalande 1985 sa New Yorks guvernör Mario Cuomo: ”You campaign in poetry. You govern in prose.” Nu bildar Stefan Löfven regering och det lär inte bli så poetiskt. Många spår att regeringen blir ”svag”. Jag tror dock att det kan komma att gå rätt bra. Visserligen blir en minoritetsregering tämligen defensiv. Många förslag den skulle vilja lägga fram hamnar i skrivbordslådorna, eftersom det inte finns någon majoritet för dem.

Men det är ändå tämligen få frågor som går till den splittrade riksdagen. ”Regeringen styr riket” heter det i grundlagen. Det innebär att en regering fattar cirka 10.000 beslut varje år – som aldrig går till riksdagen: Utnämningar, nya utredningar och direktiv, ordföranden i universitetsstyrelser, beslut om att delta i internationella militärövningar, regleringsbrev och uppdrag till myndigheter, s k regeringskanslibeslut – och mycket annat.

Åtskilligt av detta kan framstå som ”små” frågor, men regeringen har ändå möjlighet att lägga om kursen. Om en båt avgår från Cardiff kan någon grad i kursen leda till att den landar i permafrost i norra Kanada eller i Karibiens sol. De små förändringarna i styrningen av landet kan tillsammans bli mer betydelsefulla än de stora reformerna.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.