X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

När Facebook gjorde sin stora investering i Luleå för några år sedan var det den största näringslivsinvesteringen i staden sedan 1941. De tre år som gått sedan dess har inneburit en dramatisk förändring av samhällsklimatet. Det är budskapet på en konferens i Luleå som jag ägnar helgen åt.

Värdar är stadens båda ledande politiker, Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström. Deras berättelse om ”samverkan och tillit” har kompletterats med konkreta illustrationer av vad som sker i staden – och i Norrbotten – av LKABs koncernchef Lars-Erik Aaro, LTUs rektor Johan Sterte och en rad entreprenörer som exempelvis Tobias Lindfors från mycket intressanta Student Consulting.

Jag har upplevt det gamla, röda Norrbotten med sin misstänksamhet mot företagande, sin förkärlek för statliga och kommunala monopol etc. Nu har socialdemokraterna i Luleå egen majoritet i kommunfullmäktige, men det är ett nytt rött Norrbotten med kärlek till entreprenörskap och företagande. En av de senaste satsningarna är samarbetsavtalet med staden Austin i Texas – en knutpunkt för nytänkande i USA.

Jag känner Niklas Nordström sedan han var SSU-ordförande och vet att han representerar en nytänkande, framtidsinriktad socialdemokrati. Det är inte riktigt den sortens socialdemokrati man mest hört talas om på senare tid.

Sannolikt känner Stefan Löfven igen sig i Nordströms Luleå. Men kommer Niklas Nordström att känna igen sig i det regeringsprogram som Löfven och hans allianspartner Miljöpartiet kommer att producera ?

Jag är övertygad om att Mister Luleås sätt att agera politiskt vore nyttigast för Sverige.

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.