Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag har i helgen läst dels SDs budgetmotion (2013/14 Fi12) dels ”Bevara Sverige svenskt” av Expressenjournalisten David Baas.

Eftersom så mycket av all diskussion om SD handlar om partiets syn på invandring/integration är det några saker som slår mig.

I budgetmotionen redovisas SDs politik på en lång rad områden. Ett genomgående drag, menar jag, är att resonemang och förslag är konsekvent populistiska. I få om ens några andra politiska ämnen söker man konflikt med andra politiker som föreslår mer bidrag etc. Det gäller högkostnadsskydd, tandvårdsbidrag och mycket annat.

Detta är en politisk profil som är väl känd från andra liknande partier runt om i Europa. Själv har jag särskilt följt Danskt Folkeparti och dess politik. Just nu pågår en intensiv debatt i Danmark om den danska arbetslöshetsförsäkringen som för några år sedan av statsfinansiella skäl stramades åt. Nu är de flesta partier på väg att – mot betydande kostnader för skattebetalarna – göra systemet mer generöst. I den debatten är det DF som vill vara mest generöst.

För fortsättningen av denna mandatperiod kommer SD, menar jag, sannolikt få mer politiskt utrymme för en sådan populistisk linje.

Exakt var SD kommer att hamna är dock svårt att förutse. Här är David Baas’ bok en intressant vägvisare. Förutom allt det som vi Expressenläsare väl känner till om SD så innehåller boken en hel del intressanta interiörer från SDs inre politiska strider. SD kommer nu ha 49 riksdagsledamöter. Det är inte osannolikt att dessa kommer att representera högst varierande politiska uppfattningar i rader av frågor.

Kort sagt, jag tror att SDs politik framöver behöver bevakas med ett bredare perspektiv.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar