Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag får nu många mejl och samtal om den s k pensionärsskatten. Jag besvarar i huvudsak alla mejl och har alls inget emot samtal (070 7620630). Jag är själv inte vare sig skatte- eller pensionsexpert men jag anlitar givetvis den yppersta kompetens som står till buds.

Flera av de som hört av sig och som instämmer i min kritik av valrörelsens röstfiske har bett mig ånyo understryka följande.

Jobbskatteavdraget  har olika utformning beroende på om den som arbetar fyllt 65 år eller inte. De som fyllt 65 år får ett större jobbskatteavdrag, dvs. lägre skatt, än de som inte passerat åldersstrecket 65 år.  Förutom den särskilt förmånliga skattebehandlingen av pensionärer med arbetsinkomster, har de som fyllt 65 år även ett förhöjt grundavdrag. Det förhöjda grundavdraget för pensionärer infördes 2009 och har därefter höjts ytterligare vid flera tillfällen. En pensionär har i dag åtminstone dubbelt så högt grundavdrag som de som inte fyllt 65 år.

Jag förstår av mejlen att många pensionärer önskar att de hade högre pension. Det är givetvis en helt rimlig önskan.

Men det jag understryker är att det finns inget i jobbskatteavdragets utformning som diskriminerar pensionärer. Tvärtom är detta avdrag en mycket viktig faktor bakom tillflödet av ekonomiska resurser till det allmänna pensionssystemet. Det är nämligen så att detta inte bygger på tidigare inbetalningar utan varje yrkesverksam generation försörjer dagens pensionärer.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar