Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Medan svenska stolleskribenter menar att ett fascistiskt maktövertagande hotar i Sverige på grund av SDs valresultat så positionerar sig en dansk politiker från Venstre på den motsatta ytterligheten.

Politiken rapporterar:

Det er står skidt til med demokratiet og kulturen over sundet, hvis man spørger Søren Pind (V), der i morges skrev på Facebook antændt af diskussionen om Sverigedemokraterna.

Her gør han det klart, at kulturer uddør, hvis et lands borgere kommer i mindretal. Og det er netop, hvad der venter vores svenske naboer, hvis ikke de gør som Danmark, der tog Dansk Folkeparti ind i varmen.

»Det er, hvad der venter Sverige. Et ophør, reelt, af det land, vi har kæmpet med og mod i et årtusind – Astrid Lindgrens, Bellmans og den blide skandinavismes tågeland« afslutter hans sin Facebook-opdatering med, hvor han også får sammenlignet svenskernes situation med udryddelsen af indianerne.

Søren Pind var statsråd i den senaste borgerliga danska regeringen.

I våra nordiska grannländer följer man med intresse – och som synes ibland i upphetsat tonläge – svensk politik. Något riktigt motsvarande svenskt intresse för finländsk, dansk eller norsk politik kan knappast noteras utom just vad gäller Sannfinländarna, DF och Fremskrittspartiet i Norge.

Det är dock svårt att likställa dessa fyra partier – SD har en mera problematisk historia, för att uttrycka saken försiktigt, och om man ska dra en parallell till hur lång tid det tog för DF och FrP att ”komma in i värmen” så blir det Jimmie Åkessons efterträdare som får uppleva detta. Förutsatt att hans parti till dess klarar sig lika väl som DF och FrP vilket ingalunda är självklart.

I Danmark söker DF,som nu är näst största folketingsparti i opinionsmätningarna, att undvika att hamna i nästa borgerliga regering eftersom maktens ok är tungt för populistpartier. Hur FrP ska klara sig i Norge blir intressant att följa men där är ju förutsättningarna bättre än i den ekonomiska krisens Danmark.

I april nästa år är det riksdagsval i Finland och om man fortsätter med breda regeringar kanske det ånyo görs ett försök att hålla Sannfinländarna borta från regeringen. Det mest sannolika resultatet i så fall skulle nog bli än bättre opinionssiffror för Sannfinländarna.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar