Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

LO skiljer sig från de flesta av Europas fackliga huvudorganisationer genom att vara så partipolitiserad. I ett triumfatoriskt pressmeddelande igår kväll låter LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som om valresultatet helt och hållet berodde på hans insats.

Det ska bli intressant att se analysen med tiden av LO-medlemmarnas röstande. Jag skulle gissa att LO hade haft större framgång om man agerat i sak i stället för att söka framstå som ett politiskt parti.

LOs 13 kampanjfilmer och två dokumentärer har visats över 1 miljon gånger på Youtube och nyhetsrapporteringen om den fackliga valrörelsen har genererat fler än 4 500 pressklipp, skriver LO glatt i sitt pressmeddelande.

Att LO agerat som stödorganisation åt den socialdemokratiska vänstern och Vänsterpartiet bidrar till att försvåra Stefan Löfvens politiska liv framöver.

I Danmark har ett snarlikt partipolitiskt läge lett till att danska LO numera agerar friare än vad svenska LO gjort.

Man kan gissa att det blir förändring på den punkten framöver.

Detta var nog LOs sista stora partifest.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar