Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Larsson läser inte bara tidningar och tidskrifter utan ibland också böcker. Två politiska böcker vill jag varmt rekommendera.

Den ena är Per Svenssons ”Vasakärven och järnröret – Om den långa bruna skuggan från Lund”. Den handlar om högerextremism då och nu i Lund. Det var i Lund den svenska högerextremismen frodades före och under andra världskriget. Det var där Sverigedemokraternas nuvarande ledande krafter möttes i en tankevärld med tydliga kopplingar till den tidigare högerextremismen.

Per Svenssons förra bok hette ”Därför hatar alla liberaler. Och därför har alla fel” och gavs ut av Liberal debatt. Det finns ett spår från den boken som dyker upp i den nya boken, men som jag tror Svensson skulle kunna utveckla. Han gör i ”Vasakärven och järnröret” en viktig kommentar om att ”nazisterna skaffade sig en stark förankring i samma miljöer som de som på 1960- och 1970-talen utgjorde basen för den vänsterextremistiska offensiven i det svenska samhället: redaktioner, seminariesalar, studentrum.”

Svensson pekar också på den ideologiska kontinuiteten: ”De maoistiska studenterna var goda förvaltare av arvet efter 1930-talets extremnationalistiska högerstudenter.”

Både den extrema höger och den extrema vänstern hatade och hatar liberaler.

Den andra boken är journalisten Thord Erikssons ”Folk dör här – En pappa, två äldreboenden och välfärdens framtid”. Det är en mycket lågmäld och insiktsfull bok om dagens och morgondagens äldrevård. Den förtjänar att läsas och diskuteras.

De som vilseletts av den medieförvrängda debatten om ”Carema” och ”blöjorna” men som har ett genuint samhällsintresse har här en av de mest eftertänksamma inläggen om svensk socialpolitik. Den kommer ha aktualitet länge –  inte minst därför att Eriksson på ett så skickligt och engagerande sätt kombinerar det nära och personliga med en insikter om en stor och viktig del av svensk omvårdnad. Läs !

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar