Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Det råder ingen brist på lögner i årets valrörelse. Jag ska inte idag ge mig in på allt strunt som sägs och skrivs om ”vinster i välfärden” utan peka på en krönika i Eskilstunakuriren idag där den politiske redaktören Alex Voronov skriver om ett ämne jag tror har betydligt större betydelse för valutgången:

Den seglivade bluffen om ”pensionärsskatten”

Voronov:

Många har hört det sägas: ”Sverige är det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än löntagare.” Ytterst få, även bland dem som tycker om att upprepa påståendet, vet dock varifrån denna uppgift kommer.

Trots ett antal påstötningar hos Socialdemokraterna har jag inte fått någon förklaring.

Jag ska inte här återge hela Voronovs uträkning, men den är faktiskt inte alls komplicerad och slutsatsen är denna:

 Vid en inkomst på 14 000 kronor i månaden betalar en löntagare 61 kronor mer i skatt per månad än en pensionär. Före jobbskatteavdragets tillkomst var den skillnaden, till löntagarnas nackdel, betydligt större.

Då har vi ändå inte tagit med sjukförsäkringsavgiften på 4,35 procent, som även den har karaktären av ren skatt och som betalas av löntagaren men inte av pensionären.

Det är inte bara socialdemokrater som far med vilseledande uppgifter om ”pensionärsskatten”.

Här Voronovs krönika för den intresserade:

http://ekuriren.se/ledareasikter/voronovlordag/1.2592368-den-seglivade-bluffen-om-pensionarsskatten-

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar