Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Som den politiska debatten ter sig just nu talar det mesta för att Stefan Löfven kanske blir statsminister efter valet, men att det blir Jonas Sjöstedt som styr politiken. Och det oavsett om Vänsterpartiet sitter i regeringen eller inte.

Det beror på att den socialdemokrati de flesta av oss minns t ex från Göran Perssons statsministertid inte längre finns kvar.

Då hade man hjälp av 90-talskrisen för att bedriva en förnuftig politik.

Så är det inte längre. LO har gjort en radikal vänstersväng och tycks dominerat av vänsterpartister eller vänsterpartisympatisörer. LOs valmanifest är föga uppmuntrande läsning för den som vill ha en förnuftig, näringslivsvänlig ekonomisk politik framöver.

LOs makt har uppenbart påverkat S-partiet. Den socialdemokratiska ledningens fokus har förflyttats rejält under senare tid. Fokus på jobben finns inte kvar annat än i retoriken – men inte i de praktiska förslagen. Mest avgörande enskilda faktor är att man idag föreslår dubbelt så höga skattehöjningar som Mona Sahlin gick till val på 2010.

Det bådar inte gott.

Nu kan man ju alltid tänka som så att när man väl äntrat Rosenbad så kommer Miljöpartiets och Vänsterpartiets stolleförslag att åka ut genom fönstret. Bort med nolltillväxten etc.

Men kan man vara säker ?

Det starkaste argumentet för Stefan Löfven är onekligen ”8 år räcker” och känslan av att Alliansen behöver tid på avbytarbänken.

Men räcker det ?

Opinionsundersökningen idag om behovet av blocköverskridande politik – något Löfven förvisso talat mycket om – talar sitt tydliga språk.

Medborgarna börjar bli fundersamma till vad en S-MP-V-majoritet i riksdagen skulle innebära.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar