Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag stör mig varje dag på politikers tal om hur många jobb de ska skapa. I allt väsentligt skapar politiker nämligen inga jobb. Det gör däremot företagare.

Det lättfärdiga talet om politiskt jobbskapande visar, menar jag, bara hur långt bort från näringslivsverkligheten som de flesta politiker befinner sig. Åtminstone under en valrörelse.

Att skapa jobb är nämligen riktigt, riktigt svårt.

Det kan man inte tro så här i slutskedet av en valrörelse, men det politiker egentligen sysslar med är att skapa förutsättningar för jobbskapande. Åtskilliga politiker kommer just nu dock främst med förslag om hur man ska förstöra jobb. Här är det särskilt de rödgröna partierna som utmärker sig – med V och MP i spetsen.

Jag råkade idag läsa en text om ett en gång mycket stort företags uppgång – och tragiska nedgång. Det har egentligen inget med politik att göra – annat än att det illustrerar hur svår företagandets konst är. Hur man kan gå vilse och efter mångårigt välstånds- och jobbskapande kan bli välstånds- och jobbförstörare.

Det handlar om Motorola. Det är ett företag som många hört talas om. Men jag tror många reagerade som jag när jag såg rubriken ï tidskriften Chicago:

What Happened to Motorola

                                                           How a culture shift nearly doomed an iconic local company that once dominated the telecom industry

Jag tänkte: så intressant – vad hände egentligen ?!

Förra året intervjuade jag i La Jolla utanför San Diego Bo Hedfors som efter många år på Ericsson i USA 1998 rekryterades till Motorola i Chicago som vice VD. Vårt samtal handlade om andra saker – redovisade i boken ”Är Texas det nya Kalifornien ?” –  men i artikeln om företaget fick jag en spännande bild av hur det kan gå till i ett företag.

Inte ens de största företag är säkra, stabila. Allt kan hända. Därför måste politiker vara angelägna om att vidmakthålla ett gott företagsklimat.

Här finns artikeln:

http://www.chicagomag.com/Chicago-Magazine/September-2014/What-Happened-to-Motorola/

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar