Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Vänsterpartiets offensiv mot socialdemokratin är framgångsrik. Intrycket idag är att Stefan Löfven snabbt lägger om politiken för att lätt kunna hantera en koalition med V.

Dagens förslag från socialdemokraterna om friskolorna innebär att valfriheten på skolområdet försvinner. Det är en drastisk helomvändning som helt strider mot den blocköverskridande skolöverenskommelsen. Den enda tolkningen är anpassning till Jonas Sjöstedt: friskolorna ska bort.

Men även i övrigt har Löfvens inställning till företag förändrats i grunden. I början av sin partiledartid polemiserade han mot Anders Borgs tal om näringslivet som ett särintresse.

Han presenterade en debattartikel kallad ”Affärsplan för Sverige”. Och han talade på första maj om ”en politik för fler och växande företag”.

Norrbottens-Kuriren beskriver ur ett regionalt perspektiv vad som sedan hänt:

Därefter försvann näringspolitikern Löfven: Skatterna på företag och anställningsvilliga arbetsgivare skulle i stället bli 30 miljarder högre. Pengar skulle omfördelas till återställare, ams-insatser och utbyggnad av bidragssystem.

Kanske fanns det hela tiden ett glapp mellan retoriken och politiken. Men det syntes i sådana fall inte lika tydligt som det gör i dag.

Därtill kompliceras trovärdigheten i Stefan Löfvens näringspolitiska utspel av samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Bara kilometerskatten – en av få saker som S, MP och V faktiskt är överens om på förhand – innebär 170.000 kronor i extra pålagor varje år för en genomsnittlig lastbil i Sverige. För ett åkeri med sex lastbilar betyder det ökade kostnader med över en miljon kronor.

Tillsammans med kravet på avvecklad kärnkraft skulle det slå särskilt hårt mot ett glest befolkat, naturresursrikt och industritungt län som Norrbotten.

Det spelar ingen roll att S dyrt och heligt än lovar att bygga nio kilometer ny norrgående järnvägsräls inom Umeå: Näringslivet i Norrbotten, och resten av Sverige, kommer att få svårare att klara konkurrensen med en rödgrön regering.

Mycket pekar mot att Sverige behöver en ny rejäl ekonomisk kris för att förnuftet ska återkomma till svensk politik. De senaste fyra åren har präglats av reformpolitisk lojhet. De fyra kommande åren kan bli mycket destruktiva.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar