Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

I Läkartidningen finns en intressant artikel om det s k Astrid Lindgren-fallet. Olof Borgå,fil lic i analytisk kemi och docent i farmakokinetik, skriver:

Den 21 oktober 2011 frikändes narkosläkaren i det så kallade Astrid Lindgren-fallet från anklagelsen att ha vållat ett spädbarns död. Vi vet alla att en frikännande dom långt ifrån sätter stopp för alla spekulationer om skuld. Det är anledningen till följande inlägg. Jag vill påvisa att den höga tiopentalkoncentration i blodet som brottsanklagelsen vilar på är fysikaliskt omöjlig att uppnå.

Brottsmisstanken baserades på ett enda fynd, analys av ett blodprov från flickan taget 24 dygn efter hennes död. Enligt Rättsmedicinalverket (RMV) innehöll provet en exceptionellt hög koncentration av tiopental, 2 000 µg/g blod. Rättsläkaren drog slutsatsen att dödsorsaken var förgiftning.

I sin dom skriver tingsrätten att den »emellertid underkänt just det analysresultatet«, alltså värdet 2 000 μg/g, och konstaterar att det »inte är så tillförlitligt att det kan läggas till grund för den fortsatta prövningen«. Man kritiserade främst att ingen acceptabel kvantifiering kunnat utföras på det ursprungliga provet, och att spädningen av det ursprungliga provet inte utförts på ett sådant sätt att misstag kunde uteslutas.

Kort efter den frikännande domen publicerade verkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem tillsammans med tre fackliga representanter en debattartikel i Svenska Dagbladet [1] där hon polemiserar mot domslutet: »Vi är, efter den genomgång som vi gjort inom RMV, övertygade om att det analyssvar som RMV lämnat i det aktuella målet är med verkligheten överensstämmande.« RMV underkänner alltså tingsrättens underkännande av värdet 2 000 μg/g.

Nyligen beslutade justitiekanslern, JK, att bevilja narkosläkaren ett skadestånd på endast 20 000 kronor; en bråkdel av vad hon begärt och av vad de flesta skulle anse skäligt. Jag misstänker att RMV:s inlägg efter rättegången vägt tungt vid bedömningen. JK ansåg sig inte ens tvungen att bedöma RMV:s agerande vid brottsutredningen.

JK:s beslut fick mig att börja ifrågasätta grunden för åtalet.

En av de mest skakande debattböcker som publicerats på svenska på senare tid är Barnläkarfallet : en förnekad rättsskandal   av Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter.   

JKs beslut är kronan på en rättsskandal som påminner om de som Vilhelm Moberg en gång rasade mot.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar