X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag bodde i USA när Watergateskandalen rullades upp. Det var en sällsam och dramatisk tid.

Inom kort (9 augusti) är det 40 år sedan president Richard Nixon avgick – och benådades av sin efterträdare Gerald Ford. Om Nixon inte benådats skulle han med all säkerhet ha dömts och hamnat i fängelse.

Watergate och Nixon är ämnen för en oändlig serie böcker. På en av mina podcastfavoriter, Political Wire Podast, intervjuade Chris Riback nyligen John Dean om hans bok ”The Nixon Defense”.

I The Atlantic skriver Evan Thomas om några nya böcker om Nixonskandaler och samtidigt får man veta att han håller på med ännu en Nixonbiografi.

John Dean var en nyckelperson i själva Watergatedramat vilket lägger en viktig dimension till hans bok. Han har nu tillsammans med en grupp akademiker ägnat 4 år åt att gå igenom alla de drygt 3 000 timmar bandinspelningar som Nixon lät göra. Dean berättar för Riback om detta till synes oändliga arbete, påpekar att de flesta inspelningarna aldrig transkriberats och därför inte heller använts som underlag för böcker.

Evan Thomas skriver om Luke Nichters och Doug Brinkleys The Nixon Tapes och Ken Hughes Chasing Shadows: The Nixon Tapes, the Chennault Affair, and the Origins of Watergate.

Idag skulle det tekniskt sett vara lätt att dokumentera allt som sägs av och omkring den amerikanske presidenten. Men ingen president kommer att göra om Nixons misstag. Inte nödvändigtvis därför att de inte är lika besatta som Nixon utan helt enkelt att de lärt sig av Nixons öde.

Ingen modern president kommer man kunna ägna så många böcker som just Nixon eftersom materialet är så enormt som det som finns på Nixon Library i Yorba Linda, Kalifornien.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.