X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Att följa långa diskussionstrådar på Facebook leder ibland till riktiga fynd. Sommarens intressantaste politiska analys är signerad av socialdemokraten och byggnadsarbetaren Calle Fridén. I en diskussion på Facebook med Dagens Samhälles debattredaktör Andreas Henriksson skriver han såhär:

” Egentligen är omskapandet av kommunisterna till nån sorts sossarna light en större bravad än skapandet av De Nya Moderaterna.”

Att det funnits personer som uppträtt under socialdemokratisk flagg men som haft hjärtat hos kommunisterna är ju ingen nyhet för oss som varit med i politiken sedan 60-talet.

Det nya är att dagens socialdemokrati i så hög grad kommit att företrädas av de som kanske inte ens själva helt ut är medvetna om var de befinner sig politiskt. En förklaring tror jag är hela det postmoderna politiska språket som ju är ägnat att förvirra – och förföra. Då halkar man lätt snett. Men det finns säkert mer, mycket mer som borde upp till ytan.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har skrivit en bok om hur de nya moderaterna under Reinfeldt kom till. Nu är det hög tid att någon ägnar motsvarade intresse åt det Calle Fridén pekar på, omskapandet av kommunisterna till ”sossarna light”.

För den som är intresserad av Fridén rekommenderas hans blogg:

http://utsiktfranetttak.blogspot.se/

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.