X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Our goal is clear: an immigration system that puts Britain first. Det deklarerar den brittiske premiärministern David Cameron idag i en artikel i Daily Telegraph.  Och Labourpartiets skuggminister Yvette Cooper svarar omgående: ”We need less talk from the Prime Minister on immigration and more action”.

EUs grundläggande princip om rörlighet för medborgarna är under attack i många länder. Den gemensamma nämnaren är att det är politiskt gångbart.

I Storbritannien känner sig båda de stora partierna trängda av EU- och invandringsfientliga UKIP.

I Danmark har tidigare och sannolikt kommande regeringspartiet Venstre signalerat en hårade attityd – i det fallet specifikt riktat mot muslimska invandrare. Även där är det opinionsframgångar för EU- och invandringskritiska Dansk Folkeparti som styr. Nästa folketingsval närmar sig och resultatet från EU-parlamentsvalet skrämmer.

I Finland är det riksdagsval i april. Där är Sannfinländarna (anti-EU, anti-invandring) nu stärkta av resultatet i EU-parlamentsvalet.

Ibland talas det om öppenhetens och frihandelns försvarare i norra Europa. Hur länge till ?

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.