X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Die Welt skrev i helgen om att ledningen för de tyska gröna nu omprövar sin skattepolitik [http://www.welt.de/politik/deutschland/article130590789/Gruene-planen-Kurswechsel-bei-ihrer-Steuerpolitik.html]. Tidningen konstaterar att de gröna förlorade valet på grund av sina ”drastiska krav på skattehöjningar”.

Inför förbundsdagsvalet förra hösten gick de gröna till val på en agenda för kraftigt höjda marginalskatter. Skattefrågorna tog stor plats i de grönas valrörelse. Partiet positionerade sig t o m till vänster om SPD genom att föreslå att fler skulle få höjd skatt, se t ex artikel av Anders Ydstedt i SvD [http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mer-an-merkel-i-tyska-valet_8532054.svd].  Flera opinionsmätningar före valet gav De gröna 15 procent men valresultatet blev till slut bara 8,9 procent vilket var 2,3 procentenheter sämre än förra valet. Sannolikt en stor besvikelse för partiet.

Nu börjar de gröna distansera sig från sina tidigare skatteförslag. Låginkomsttagare ska skyddas från skattehöjningar. De gröna vill dock fortfarande höja marginalskatten för höginkomsttagare från 42 till 49 procent – men gränsen för vad som är en ”höginkomsttagare” ska höjas till €100.000 om året (ungefär 970.000 kronor).

Detta kan jämföras med det svenska miljöpartiets skattepolitik. I februari skrev ledande miljöpartiester i DN att ”Låt höginkomsttagarna finansiera en skolsatsning” [http://www.dn.se/debatt/lat-hoginkomsttagarna-finansiera-en-skolsatsning/].

Enligt Per Bolund, Åsa Romson och Gustav Fridolin ska de som tjänar hälften så mycket som tyska höginkomsttagare, 480.000 kronor om året, betala ytterligare tre procentenheter i skatt.  Detta utöver Sveriges redan världshögsta marginalskatt på närmare 70 procent (inklusive arbetsgivaravgifter).

Förslaget att höja världens redan högsta marginalskatt handlar inte om att ge mer resurser till t ex skolan utan är ren symbolpolitik. Nationalekonomerna Peter Ericson och Lennart Flood som analyserat skatteförslaget konstaterar att det skulle minska arbetsutbudet och därför knappast ge några ökade resurser till skolan. Läs mer om detta på DN debatt [http://www.dn.se/debatt/hojda-marginalskatter-okar-inte-resurserna-till-skolan/].

De gröna i Tyskland har nu snart ett år efter förlustvalet kommit fram till att vänstersvängen i skattepolitiken var ett misslyckande. I Sverige har miljöpartiet fortfarande chansen att ta tillbaka sitt vänsterpopulistiska skatteförslag som inte ger några resurser till välfärden men som kan skrämma bort väljare.

Det förutsätter dock att MP skulle bli föremål för ett större medieintresse. Vi får väl se.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.