X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Till ytan är Kanada världens största demokrati. Trots det är det sällan som kanadensisk politik uppmärksammas utanför landet. Inte ens amerikanska medier bryr sig i någon högre grad om grannlandets politiska utveckling. De undantag jag noterat – t ex kommentatorn David Frum – är födda och uppvuxna i Kanada.

Det liberala partiet i Kanada var under 1900-talet det helt dominerande partiet dvs ungefär samma position som det socialdemokratiska partiet här hemma hade under samma århundrade.

På min Kindle läser jag nu i sommarvärmen en riktigt intressant bok om politik – som faktiskt handlar just om kanadensisk politik.

En av de mest läsvärda böcker som skrivits om konsten att bli en riktigt katastrofalt dålig politiker är min sommarläsning: ”Fire and Ashes: Success and Failure in Politics” av Michael Ignatieff. I den berättar han om hur han lockades att lämna sitt jobb på professor på Harvard för att bli partiledare för den kanadensiska liberala partiet. Han lyckades – och misslyckades sedan så kapitalt att han omgående tvangs avgå och nu åter finns på Harvard.

Det är berättelsen om hur en mycket intelligent person med en lysande akademisk karriär bakom sig övertygas – och övertygar sig själv – att en så briljant person helt enkelt inte kan misslyckas som partiledare.

Ignatieff hade som akademiker, författare, programledare för TV-dokumentärer haft en stor publik. Men då mötte han inte sin publik öga mot öga.

Hans bok om åren som politiker (2008 – 2011) handlar inte minst om det krävande mötet med verkligheten, med väljare, med medarbetare, med media. Han tenderade att ge långa svar även på enkla frågor därför att han visste att enkla slagord inte är intellektuellt hedervärda.

Politik är en svår konst.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.