X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Högerpartiet Dansk Folkeparti har uttryckt tillfredsställese med att Inger Støjberg, som är politisk ordförande i Venstre, i en artikel i Berlingske krävt hårdare krav mot icke-västliga invandrare från muslimska länder.  Det ska krävas att de pressas ut på arbetsmarknaden, att de utbildar sig och att barn med denna bakgrund alltid ska gå i skolklasser med klar majoritet av danska barn.

Invandare från t ex Sverige ska inte ställas inför lika tuffa krav utan udden i hennes artikel riktas mot muslimska invandrare ”der ikke hylder det  danske demokrati og frihedsrettighederne”.

Hur man i lag ska kunna införa sådana regler är dock en fråga som Støjberg medger är komplicerad.

Men Martin Henriksen, som är Dansk Folkepartis integrationspolitiska talesman är alltså mycket nöjd med att Venstre ”äntligen” förstått vad som behövs, dvs att skilja mellan olika invandrargrupper och att begränsa den icke-västliga invandringen.

DF gav parlamentariskt stöd till tidigare Venstreledda danska regeringar och ett sätt att tolka dagens utspel är att Venstre vill positioner sig inför nästa folketingsval.

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.