Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

William Galston skriver idag i Wall Street Journal om den utrikespolitiska debatten i USA fram till presidentvalet i november 2016. Han summerar såhär:

During the Cold War, American retreat usually meant Soviet advance. Now it most often means anarchy. The question is whether the American people can be persuaded that they should care.

Han förutspår djup splittring i båda de stora partierna. Å ena sidan isolationistiska röster som Rand Paul i GOP och Joe Biden hos demokraterna och å den andra Marco Rubio i GOP och Hillary Clinton.

Min egen känsla baserad på att jag ganska länge följt amerikansk opinion och politik är att mycket tyder på att den isolationistiska vågen i amerikansk politik kan komma att förstärkas om inte en bred amerikansk opinion upplever att USA verkligen är hotat.  Att USA har ansvar för att förhindra anarki i omvärlden, som Galston skriver om, tror jag kommer vara ett svagt argument.

Just nu tycks den pågående ”invasionen” av ensamkommande barn över USAs södra gräns engagera amerikaner mer än all oro runtom i världen.

En fråga Galston inte berör men som jag kan tänka mig kommer komma upp på agendan inför nästa presidentval är i vilken utsträckning USAs starka stöd till Israel kommer att bestå.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar