Annons
X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

På hösten 1989 försökte Thatcher och Mitterrand i det längsta förhindra den tyska återföreningen. Det är väl känt och omskrivet.

En nyhet åtminstone för mig är att president George H W Bush något år senare gjorde ansträngningar att bevara Sovjetunionen intakt. Presidenten resonerade uppenbart efter principen ”man vet vad man har men inte vad man får”. I en recension i FT av Harvardprofessorn Serhil Plokys bok ”The Last Empire: The Final Days of the Soviet Union” skriver John Lloyd (som då det begav sig var byråchef för FT i Moskva) om hur presidenten agerade för att få behålla Michail Gorbatjov som ledare för ett sammanhållet Sovjet.

En detalj i sammanhanget: När Gorbatjov skulle signera dokumentet som innebar att han lämnade makten fungerade inte hans sovjettillverkade penna utan en CNN-journalist fick låna honom sin Mont Blanc-penna…

När Sovjet försvunnet från kartan  lovprisade George H W Bush i sitt State of the Union-tal i januari 1992  Sovjets sönderfall som den största händelsen i hans liv och konstaterade att USA därmed vunnit det kalla kriget.

 

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.