Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Borgarrådet Ulla Hamilton skriver idag på sin blogg om SEBs Välfärdsbarometer och fyller i en del siffror. Det är intressant läsning – men frågan är om det förmår tränga igenom i debatten ?

Av artikeln i Dagens Nyheter verkar det som att det svenskarna är mest nöjda med är tandvården. Fördelningen privat/offentlig är nästan 50/50.

Barnomsorgen och äldrevård ligger dåligt till i förtroende. Äldreomsorgen bedrivs till 80% i offentlig regi idag. Den offentliga debatten handlar mycket om privata alternativ, de som står för 20% och som enligt en ESO-rapport som presenterades under våren, och fått mycket liten uppmärksamhet, gör stor nytta när det gäller utvecklingen på området.  I Stockholm har vi stor valfrihet när det gäller äldreomsorgen och nöjdheten bland de äldre är glädjande hög, påpekar Ulla Hamilton.

Ett annat välfärdsområde som svenskarna är missnöjda med är barnomsorgen. Tittar vi på hur det ser ut där är fördelningen mellan offentlig och privat regi ungefär densamma. 20% av förskolorna driva av privata aktörer, resten är kommunalt drivna.

Så visst är det intressant mätning – men vilken slutsats ska dras ? Det ska bli intressant att höra om det är något parti som tar upp denna fråga och problematiserar den. För det kan ju knappast vara så enkelt som att mer ska drivas i offentlig regi och att vinst i den privata sektorn är orsaken till missnöjet bland svenskarna.

http://ullahamilton.se/2014/07/01/svenskarna-mest-missnojda-men-varfor-da/

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.