Lars Ryding om rätt och fel i SvD

Lars Ryding

Lars Ryding

Lokalgeografi har en särskild plats i vaksamma läsares hjärtan. I veckan har vi påstått både att Tensta och att Bredäng ligger ”utanför Stockholm”. Det är ett innerstadsperspektiv. Tensta och Bredäng ligger i Stockholm, det är bara att titta på kartan – eller i kvalitetsredaktörens mejllåda – för att få det klart för sig.

Förort/förstad är däremot ett diffusare begrepp. Är till exempel Lidingö en förort till Stockholm? Nej, nej, ropar folk på ön med viss harm för de anar något nedlåtande. Här finns dock inget klockrent rätt eller fel. NE:s ordbok säger att förort är en ”mindre tätort i närheten av större samhälle där många av dem som arbetar i det större samhället bor”. Hur liten är mindre och hur många är många?

Bonniers svenska ordbok har definitionen ”mindre tätort som är anknuten till en större” och och Natur och Kulturs stora svenska ordbok föreslår att förort är ”ett område med t.ex.höghus som ligger utanför en stor stad”. Dessa beskrivningar passar på åtskilliga ställen och vad som är en förort ligger till slut i betraktarens öga.

Fler bloggar