Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

Frågan är inte helt lätt att besvara eftersom regalierna – kungliga symboler som började importeras från Tyskland under högmedeltiden och som successivt ökat i antal – har haft skiftande betydelse genom tiderna. De har anpassats efter rådande härskarideologier och därför haft varierande symbolvärden. Här följer dock en kort sammanfattning av de viktigaste betydelserna:

Kronan: Står för allt möjligt – makt, triumf, seger, ära, med mera. Kronor har för övrigt burits av alla möjliga maktmänniskor, till exempel av hertigar och påvar. Se bara på brudkronorna, som ytterst går tillbaka till Mariakulten under senmedeltiden – bruden liknades vid Jungfru Maria. Formellt symboliserar den svenska kronan kunglig ära och värdighet.

Äpplet: Stod ursprungligen för världsherravälde (egentligen Kristi världsherravälde; därav korset ovanpå äpplet – själva äpplet symboliserar världen), men i Sverige är symbolen sedan länge nedgraderad till att syfta på att Gud håller sin hand över kungen och låter honom härska över riket.

Spiran: En allmän maktsymbol. Formellt symboliserar den i Sverige kungens rättfärdiga regering.

Svärdet: Symboliserar makten att bestraffa de onda och skipa rätt, samt kungens plikt och skyldighet att kriga för Sverige, att skydda riket med våld.

Nyckeln: Står för kungens makt att öppna rikets portar för allt gott och stänga dem för allt ont.

Fler bloggar