Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

En frågeställare undrar om ättlingarna till Gustav IV Adolfs son, tronpretendenten Gustaf av Wasa, som bosatte sig i Österrike och gifte sig med Luise av Baden. Lever de fortfarande? Eller är linjen utdöd?

Svaret är att den dog ut för drygt ett sekel sedan. Gustaf och Luise hade två barn, sonen Ludvig – som bara levde några dagar år 1832 – och dottern Carola (som egentligen hette Karolina Fredrika Franciska Stephanie Amalia Cecilia av Wasa). Carola föddes på Schönbrunn i Wien 1833 och gifte sig tjugo år senare med prins Albert av Sachsen, som uppsteg på den sachsiska tronen 1873. Hon blev en mycket omtyckt drottning i Dresden, välkänd för sin filantropiska verksamhet. Albert avled 1902, Carola 1907, utan att efterlämna barn. Därmed dog denna gren av det gamla svenska kungahuset ut.

Men andra grenar lever vidare. Gustav IV Adolf och drottning Fredrika hade ytterligare fyra barn. Sonen Carl Gustaf dog visserligen ung och dottern Amalia var barnlös, men döttrarna Sofia Vilhelmina och Cecilia fick båda barn. Sofia Vilhelmina blev farmor till Victoria av Baden, som gifte sig med den blivande Gustaf V. I och med det är vår nuvarande kung ättling till Gustav IV Adolf och det kungahus som miste tronen till förmån huset Bernadotte.