Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PRESSETIK Var det rätt av kungahuset att PO-anmäla tidningarna som publicerat Elisabeth Ohlson-Wallins tavla där drottningen skurade bort ett hakkors? Kort svar: absolut. Var det rätt av PO att fria? Kort svar: ja. Kommer PON att trots det fälla publiceringen? Kort svar: det är inte alls omöjligt. Men egentligen är de korta svaren ointressanta, för detta är en del av en mycket större problematik, som gäller hela det medieetiska systemet.

I dag blev det känt att Drottning Silvia anmält Tiden, Aftonbladet, Sydsvenskan och Expressen för publiceringen av ett fotomontage av konstnären Elisabeth Ohlson-Wallin, som ursprungligen publicerades i S-tidskriften Tiden den 2 oktober och som sedan återpublicerades i en rad medier. I mitten av fotomontaget finns Camilla Henemarks nakna kropp. Runt om henne syns kung Carl XVI Gustaf och ett antal av hans vänner. På golvet syns drottning Silvia, upptagen med att försöka tvätta bort ett hakkors från golvet. Det hela är ett ganska uselt konstverk – ”som satir är det subtilt som en traktor”, konstaterade vår konstskribent Clemens Poellinger i en bloggkommentar.

Hovet kritiserade snabbt bilden. Riksmarskalken Svante Lindqvist skrev på Hovets hemsida att bilden var ”kränkande, sårande och illvillig” och att ingen, inte ens Kungen och Silvia, ska behöva tåla vad som helst. F d professor Madeleine Leijonhufvud kallade på Brännpunkt bilden för vuxenmobbning och det konstaterades också att själva kontsverket gjorts i strid med upphovsrättslagen.

Vad som inte varit känt är att riksmarskalken också, den 28 december, skickade in en anmälan å drottningens vägnar till Allmänhetens Pressombudsman. Han hävdar i denna att publiceringen orsakat en ”synnerligen allvarlig och oförsvarlig publicitetsskada”. Normalt brukar inte anmälningar offentliggöras av de tidningar som blivit anmälda, innan ärendet är färdigbehandlat. I dag har dock Expressen valt att publicera själva anmälan, sedan PO Ola Sigvardsson avvisat ärendet – enligt hans åsikt innebär publiceringen inget brott mot de pressetiska reglerna – och drottningen sedan överklagat till Pressens Opinionsnämnd, som nu har att fatta beslut i ärendet.

sin blogg skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattson om ärendet och förklarar där varför han valt att offentliggöra det: ”Jag tycker diskussionen om fotomontaget är relevant att föra i offentligheten eftersom det handlar om drottningen och flera andra kända personer som förekommer på det montage som en etablerad fotograf och konstnär låtit göra.”

I ytterligare en bloggpost skriver Mattsson om det beslut PO Ola Sigvardsson landade i den 18 januari att bilden må vara ”smaklös”, men att han inte bedömer den som kränkande.

Nu har hovet och drottningen överklagat, så nu ska PON avgöra ärendet. Det innebär att en krets av både jurister och redaktörer ska säga sitt, vilket kan tänkas dröja ett par månader till.

Men debatten lär inte dröja.
Var det rätt att anmäla? Ja, givetvis. Om vi ska ha ett system med självsanering av medierna måste alla ha rätt att anmäla dit – även makthavare.

Var det rätt att fria? Personligen tycker jag nog det: PO resonerar kring vad bilden egentligen säger, nämligen att drottningen försökt tvätta rent bilden av sin far som nazist. Det är onekligen med sanningen överensstämmande: det har bl a skett via utredningar som publicerats på hovets egen hemsida, efter olika granskningar i bl a TV4.

Kan den ändå fällas av PON? Det skulle förvåna mig, men det är inte omöjligt. Det händer att nämnden kör över PO – även om det hände oftare på förre PO Yrsa Stenius tid än för Sigvardsson – eftersom de bedömer saken annorlunda.

Påverkar detta relationen mellan hovet och medierna? Ja, säkerligen. Det visar att hovet inte tänker acceptera sådant som de tycker är kränkande och att de kan driva ärenden vidare på olika sätt. Tidigare har detta normalt inte gjorts, men utvecklingen i olika länder den senaste tiden visar att det är fler kungahus än det svenska som försöker sätta ner foten mot olika publiceringar. Toplessbilderna på hertiginnan Kate av Cambridge fick det brittiska hovet att agera mot medier i flera länder – och i Norge har det uppstått ett infekterat bråk efter att norska Se & Hör publicerat bilder från kronsprinsparets badsemester.

Vi lär få räkna med fler anmälningar – och kanske också åtal – i ett alltmer uppskruvat medieklimat kring kungahusen.

Tajmingen kring denna debatt är dock intressant även av ett annat skäl, eftersom det nu också pågår en större översyn av det medieetiska systemet. Det är organisationen Utgivarna som tillsatt en utredning, där tryckfrihetsexperten Nils Funcke ska komma med förslag på hur ett effektivare system – som omfattar fler medier än tidningar – skulle kunna se ut. Detta bland annat som en följd av skandalerna och de efterföljande utredningarna i Storbritannien, kring News of the World.
Utredningen är överlämnad till Utgivarna, som snart ska presentera den – med sina kommentarer. Då kan förhoppningsvis diskussionen om självreglering av medierna ta ett steg framåt. Det behövs.