Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

CHEFSBYTE Det sker många chefsbyten på de stora svenska dagstidningarna just nu. I dag blev det klart att Dagens Nyheters chef för ledarredaktionen Peter Wolodarski tar över som chefredaktör för hela tidningen, efter Gunilla Herlitz.

Nyligen har Göteborgs-Posten fått ny chefredaktör (Cecilia Krönlein) och redaktionschef (Ninni Jonzon). Även Sydsvenskan har bytt ledning: chefredaktören Daniel Sandström klev av och vd Lars Dahmén fick en ny roll tidningschef/publisher, med ansvar för både bokstäver och siffror (för att använda det klassiska begrepp som Expressens ledarteam Bo Strömstedt/Åke Ahrsjö myntade).
På DN har Gunilla Herlitz varit just publisher, de senaste tre åren. Det var då ett ovanligt steg för en så stor tidning, även om det blivit allt vanligare förekommande på regional- och lokaltidningar. Men att leda ett flermiljardsföretag som DN med ansvar såväl kommersiellt som redaktionellt var onekligen en tung uppgift. I synnerhet som herlitz också stegvis fått alltfler tunga uppdrag i olika Bonnier-tidningsstyrelser.

Det som nu sker är att Herlitz får ett utökat affärsansvar och även utökat ansvar för den strategiska samordningen bland tidningsföretagen. Hon kvarstår som vd för DN, blir chef för Bonniers nya affärsområde News Sweden (som bildas 1 mars) samt ordförande för Expressen och det digitala säljbolaget Bink. Sedan tidigare är hon ordförande för Dagens Industri, Sydsvenskan samt Bold-tryckerierna. Ett blytungt samlat uppdrag, som ger henne en unikt stark position i dagstidnings-Sverige.

Att den politiske redaktören
Peter Wolodarski kliver in på den allmänna redaktionen, som chefredaktör och ansvarig utgivare, är en ovanlig – men också logisk – lösning. Det ovanliga ligger inte i att chefredaktören har båda rollerna, så är det numera till exempel på GP, utan i att han kommer från den politiska sidan.
Men samtidigt är Wolodarski respekterad, både internt och externt, som en mycket god skribent och stilist.

Den största förloraren är därför möjligen DNs ledarsida, om jobbytet innebär att han får mindre tid att skriva där.

Någon större dramatik kan man därför inte beskriva chefsrockaden som. Letar man sådan ska man nog snarare titta i kristallkulan om vilka nya sparkrav och samordningsbeslut som Herlitz kan tänkas komma med inom News Sweden det kommande året.