Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

LEVESONRAPPORTEN: I detta nu pågår debatten i det brittiska underhuset om eftermiddagens rapport om ny reglering av pressen. Premiärminister David Cameron är som väntat mycket skeptisk till en lagstifning – men möter hårt motstånd.

Uppdaterad

För två timmar sedan presenterade Lord Justice Leveson resultatet av sin 16 månader långa granskning av den brittiska pressen, efter News of the World-skandalen. Läs här en sammanfattning av förslagen i hans rapport.

Premiärministern David Cameron lämnade för en stund sedan sin kommentar till rapporten i underhuset (följ liveblogg-referatet av hans uttalande hos The Guardian). Eller läs hela uttalandet här, från premiärministerns hemsida.

David Cameron konstaterade att det ’är uppenbart att det självreglerande PCC inte fungerar alls och att det inte har de funktioner som krävs för att reglera pressen. Han ville dock inte ställa sig bakom Lord Justice Levesons förslag i sin helhet, när det gäller kravet på lagstiftning. ”Det är ett enormt steg. Vi måste tänka oss för mycket, mycket noga innan vi går över den linjen”. Däremot bjöd in till samtal över partigränserna för att diskutera vad som ska göras. Han ställde sig också helt bakom de principer för en ny oberoende självreglering som finns i Levesons rapport, men öppnade även dörren för tidningsbranschens eget kompromissförslag om ett vassare PCC och sade att det förslag som lagts fram ”ännu inte var tillräckligt bra”.

Cameron kommenterade också Levesons kritik mot alltför nära kontakter mellan politiker och medieägare – och ställde sig bakom de förslag till ökad transparens som finns i rapporten. Däremot betonade han att Leveson inte kunnat hitta bevis på någon uppgörelse mellan News International och regeringen om försäljningen av BSkyB och att de politiker som påstått det borde ta tillbaka sina anklagelser.

Labourledaren Ed Miliband gick, som väntat, till motattack mot Cameron. Han konstaterade att han ställer sig bakom Levesnrapporten i dess helhet och vill genomföra allt som föreslås. ”De är rimliga och proportionerliga”.
Miliband citerade Levesons inledning om att det redan gjorts sju granskningar från brittiska regeringar och parlament. ”Nu har vi en möjlighet att verkligen åstadkomma en förändring. Bevisningen är överväldigande. We can hace no more last chance saloon”

Liberaldemokraternas Nick Clegg, som är vice premiärminister, gjorde ett eget uttalande, vilket aldrig hänt tidigare: koalitionspartierna har inte yckats prata ihop sig i frågan. Clegg var diplomatisk: han vill samtala vidare med de andra och intog en avvaktande ställning. Han sade att det fanns starka argument för lagstiftning, men att han var beredd att lyssna på andra förslag.