Annons

Kulturchefsbloggen

Martin Jönsson

Martin Jönsson

MUSIKAL I morgon skulle jag vilja vara i Malmö. Då är det premiär för musikalen om Kal P Dal.

Kal P vem? Vad man svarar på den frågan kan bero på ålder och härkomst. Men för den som växte upp i södra Sverige och var i musikälskande tonår på 70-talet är svaret givet. Kal P Dal, eller Karl-Göran Ljunggren, var den felande länken mellan raggare och punk – vilket på många sätt var en barriär omöjligt att överbrygga – och en oerhört viktig del i svensk musikhistoria.
Numera har han fått sitt erkännande. Boken om Kal P Dal, Raka rör, kom 2010 och i morgon är det alltså dags för musikalpremiär, på Slagthuset i Malmö.

Pedalens historia sammanfattas fint i ett reportage i Sydsvenskan från i söndags. Han var en föregångare när det gäller att skriva texter på svenska – jämte ikoner som Pugh och Peps, som för övrigt producerade hans debutalbum. Han var också en helt unik liveartist, med en förmåga att trollbinda varje publik. Anekdoten om hur han fick raggare att dansa Små Grodorna under ett strömavbrott på en konsert säger en hel del.

I dag signalerar namnet Kal P Dal mest nostalgivärde. Men hans historia är värd att berätta.