Annons

Kulturbloggen med SvD:s kulturchef Stefan Eklund

Stefan Eklund

Stefan Eklund

Teaterbiennalen i Borås är invigd, bara för någon timme sedan, med tal av bland andra arrangerande teaterchefer, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Lars Nordström, folkpartist och ordförande i Västra Götalandregionens kulturnämnd.

Kulturutredningen var ett återkommande tema och jag fäste mig speciellt vid nämnde Nordström som raljerade över de som har kritiserat den så kallade portföljmodellen. Nordström menade att det bara handlade om stockholmare som var rädda för att man på landsorten inte visste hur man skulle hantera alla kulturpengar på bästa sätt. De farhågor, som bland annat jag själv har framfört i SvD, om att klåfingriga kommunalpolitiker helst satsar eventuella portföljpengar på festivaler, marknadsföringskultur och jippon, är inget att fästa sig vid, menade Nordström och angav Teaterbiennalen i Borås som exempel.

Ett väldigt dumt exempel, förstås. Att spela kvalitetsteater och dryfta teaterns framtid och plats i samhället under fem dagar är knappast den typ av kultur som kritikerna syftar på.

Däremot var Nordströms tal ett exempel på precis det portföljmodellkritikerna menar. Fast det insåg han förstås inte själv.